Mengharapkan yang bulat datang bergolek, yang pipih datang melayangpengharapan yang sepatutnya sudah tidak ada dalam kamus kehidupan seorang individu muslim. Peribahasa Melayu ada mengatakanKalau tidak dipecahkan ruyong manakan dapat sagunya”,begitu juga dengan kejayaan, tidak mungkin akan dapat diperolehi dan dikecapi tanpa adanya usaha dan pengorbanan. Bak kata pepatah ArabMengharapkan kejayaan tanpa adanya usaha ibarat mengharapkan kapal belayar di daratan”. Satu perkara yang boleh dikatakan mustahil akan berlaku.Dalam Islam , kita dapati banyak ayat Al Quran dan hadis yang menyarankan umatnya agar sentiasa berusaha untuk mencapai kejayaan sama ada di dunia dan juga di akhirat. Usaha dan amalanlah yang menjadi perkara yang dinilai oleh Allah s.w.t sebagaimana firman-Nya dalam surah At Taubah ayat 105 yang bermaksud : "Dan katakanlah wahai Muhammad “ Hendaklah kamu semua berusaha (beramal ) kerana Allah akan melihat dan menilai apa yang kamu usahakan .”

Rasulullah s.a.w. menyatakan dalam satu hadis yang pencari kayu api lebih baik dan lebih mulia daripada peminta sedekah. Baginda juga mengatakan dalam hadis yang lain , orang yang berusaha untuk menyara diri dan keluarganya seperti orang yang berjuang di jalan Allah . . Tetapi berapa ramai yang berani untuk majukan diri, mengubah nasib diri dan keluarga?? Siapa lagi yang boleh mengubah hidup kita kalau bukan diri kita sendiri......kalau kita susah pun ada ke kawan-kawan atau saudara mara yg sanggup menolong...tidak sama sekali!!!! Tetapi cuba kalau kita senang ramai je yg nak dekat dengan kita...betul tak????

. Ramai di kalangan kita nak berjaya, nak income lebih tapi tak berani untuk memulakan....apa orang kata sudah teramat selesa di comfort zon.....Setiap kejayaan perlukan pengorbanan terutama sekali dari segi modal. Mana ada perniagaan yg tak perlukan modal. Nak menjual nasi lemak pun perlukan modal. .

Business ni hanya keluar modal sekali je seumur hidup but kita boleh recover balik tak sampai setahun pun. Ramai yg bila dgr kena buat loan atau kuar modal utk business semua tak sanggup dengan alasan takut tambah hutang, takut bila buat business tak pulang modal....memang kelakar betul.... Tetapi kalau buat loan untuk pergi holiday, beli kereta, renovate rumah boleh pulak??? benda tu semua pulang modal ker?? silap2 nama pun boleh blacklisted kalau tak cukup duit nak bayar.. .

Bagi saya sangat-sangat beruntung bila buat business ni, ia byk mengubah diri saya menjadi lebih confident dan tak pening kepala lagi memikirkan hutang. Saya tak kisah apa orang nak cakap janji kita tau apa yang kita buat dan tak menyusahkan orang lain. Memang sejak buat business ni saya rasa lega sgt2 dimana tiap-tiap bulan income yang masuk melebihi duit gaji yg sedia ada. So byk hutang-hutang yg boleh diselesaikan dan yg paling best every month tu boleh la nak shopping sikit utk family dan buat saving!!!! .

Kalau dulu time merasa pegang duit adalah masa dpt gaji tu pun sehari je la, esok dah kering sebab byr hutang dan kredit kad. Tapi skrg tak lagi org dah habis duit gaji kita still ada lagi bonus yg masuk pada pertengahan bulan so duit memang tak putus-putus. Boleh la nak makan apa yg teringin dihati, kalau dulu terpaksa ikat perut jugak la, kalau nk makan sedap2 tu masa time baru dpt gaji je..

.

Yang paling best dalam buat business ni kita 'work as a team' dimana pemimpin sentiasa akan bantu kita utk berjaya. Malah rakan-rakan kongsi yang ada dah jadi macam adik beradik sendiri. Merekalah tempat berkongsi pendapat dan susah senang. Saya rasa adik beradik sendiri pun tak ada buat macam tu. Di tambah pula bila berada di bawah pemimpin yg benar-benar sudah berjaya so tak perlu risau lagi....pasti kita pun boleh berjaya juga. .

"Tepuk dada tanya selera" kalau kita tak cuba kita tak tahu. Ambil peluang yang ada dan buktikan diri kita sebenarnya ada nilai. Jika kita inginkan sesuatu yang belum pernah kita miliki, kita harus bersedia melakukan sesuatu yang belum pernah kita lakukan!!!!!

.

.